Warning: Undefined variable $page_settings in /home/frosopab/public_html/wp-content/uploads/cache/fd8305abea199ce6aff1076fadb51b027978e617.php on line 5

Warning: Attempt to read property "color_theme" on null in /home/frosopab/public_html/wp-content/uploads/cache/fd8305abea199ce6aff1076fadb51b027978e617.php on line 5
class="articles-template-default single single-articles postid-2065 spring-cykla-och-vandra-i-froso-parks-omgivningar app-data index-data singular-data single-data single-articles-data single-articles-spring-cykla-och-vandra-i-froso-parks-omgivningar-data">

Spring, cykla och vandra i Frösö Parks omgivningar

Frösö Park Hotel ligger mitt i grönskan på Frösöns sluttningar ner mot Storsjön. Här finns inbjudande stigar och små grusvägar för löpning, mountainbike eller vandring i skog, över ängar och längs Storsjön. Ett konditionspass som höjer pulsen kan också bli din naturupplevelse. Följ med på en tur.
Frösö Park Trail run, 5 kilometer
Strax nedanför hotellet startar Frösö Parks egen Trail run, en femkilometersrunda som går genom skogar, över grusvägar och längs med snirkliga stigar vid Storsjöns strand. Spåret passar lika väl för löpning som vandring eller mountainbike.

Den enklaste vägvisaren får du om du ber om en karta över spåret i receptionen. Strax nedanför hotellet hittar du starten. Banan är markerad med små skyltar med rosa symboler. Ett tips är att springa varvet åt det håll som anges på kartan – då är markeringarna lättast att hitta.

Efter ett litet stycke asfaltsväg vid hotellet, bär spåret av längs en bred stig till höger i lummig skog. Avtagsvägen kan vara svår att se, just här korsar stigen SM-banan för mountainbike som håller på att byggas. Ta av till höger där du ser ett mountainbike-hopp, därifrån ser du stigen du ska följa.

Sedan följer ett parti längs mjuka grusvägar som leder dig utför, ner mot Storsjön. Nere vid sjön tar spåret rakt vänster ut och här följer skogslöpning som går längs med strandlinjen. Stigen tar dig sedan in till näset, där endast en smal landremsa binder samman halvön som heter Bynäset med Frösön. Här tar du dig över till andra sidan där kurviga skogsstigar med trixigare och rotigare partier tar vid innan spåret slutligen vänder upp till vänster igen mot hotellet.

Bynäset runt

Där Trail run passerar Bynäset kan du förlänga din runda genom att ta en tur runt halvön om du vill ha en längre distans. Bynäset har till Östersundarnas stora glädje äntligen öppnats för allmänheten efter att ha varit avstängt i 83 år som militärt övningsområde. Rundan mäter cirka 7 kilometer och den är väl värd en tur.
Det nyöppnade fritidsområdet bjuder på Frösöns kanske allra finaste stigcykling för den som är van att cykla mountainbike. Bitvis är det mycket rötter och en del tekniska utmaningar. Rundan är precis lika fin att springa eller gå. Vill du enbart ta dig runt halvön tar du dig enkelt till starten med bil där det finns en stor parkering.
En skogsstig alldeles vid sjökanten tar dig runt ön. Ett smalt band av tallar skiljer stigen från stranden som till stora delar vetter mot Storsjöflaket, den stora öppen delen av Storsjön med Oviksfjällen och Åreskutan som fond. På stigen känns doften av skog samtidigt som ett stilla kluckande av vågor hörs en fin sommardag. En dag då nordvästanvinden ligger på från fjällen blir det genast ett friskare klimat. Då är du glad över tallbandet som fångar lite vind. Kom ihåg att unna dig en paus under rundan och låt dig hänföras av den magiska utsikten.
För dig som vill hitta en egen strand är Bynäset platsen. Är du beredd att gå ett par kilometer hittar du garanterat en vrå för dig och de dina på första parkett mot Storsjön och fjällen.
Tar du vägen runt ön medsols startar turen med en bred grusad stig omgärdad av staket som tydligt markera vilka delar av ön du inte får beträda. De delar av ön som inte sanerats från ammunition, är avstängda. Låt dig inte skrämmas av det. De öppna delarna är lika markerade och de bjuder in till ett rikt fritidsområde som Östersundare och gäster besöker dagligen sommartid.

 

Bynäset – Rödöbron

Från utgångspunkten till Bynäset kan du också ta dig norrut längs Storsjön på en fantastisk stig. Den här stigen är aningen lättare att följa med mountainbike än Bynäset runt, med långa partier av skönt flow. Och givetvis går det fint att springa eller vandra. Bitvis är stigen lite trixigare med mycket rötter. Det finns också några partier där stigen är ganska smal.

Naturen fortsätter att vara karg och orörd, likt Bynäset. Vid ett par stället ligger träd över stigen då du behöver kliva av cykeln för att ta dig över om du cyklar. Stigen fortsätter att följa stranden på skogsplatån en aning ovanför Storsjöns strand, inramad av ett trädband som avgränsar mot Storsjöflaket. Vid några ställen öppnar det upp sig mot storslagna vyer mot jämtländska fjällvärlden. Och det finns goda möjligheter att när som helst ta sig ett dopp.

För den som gillar långdistans, går det att fortsätta och göra en tur runt Frösön på mountainbikebanan som kallas Frösö Lång.